My Monday underwear

Det er godt å ha en måned der jeg setter meg ned en kveld og og tenker ekstra mye på familliens småtroll. Vil han like å bli lest høyt for fra en ny, spennende bok? Og hva vil kunne glede bestemors gamle hjerte – en matkurv og kanskje et bladabonnement? Så ringer jeg søsken og så spleiser vi, og gir en gave som takk for all kjærlig omsorg opp gjennom tidene. Eller en gave som takk for det som kommer. Uten jula hadde jeg sikkert glemt det, og så kommet surrende med noe etter en fem års tid, litt ut av løse lufta. Noen hadde sikkert ikke fått noe heller, selv om de hadde oppført seg aldri så fint i årene som hadde gått. Jeg vil så gjerne omfavne alt rundt det med jul. JA! jeg vil kose meg! Kose oss! Nyte og tenke bare varme tanker! For det er så mørkt der ute. Men desember kommer så fort, så fort. Jeg har ennå ikke tørket helt etter høstregnet, og jeg lengter fortsatt litt etter sommeren som aldri kom. Det er i det samme jeg snur kalenderbladet at desember lyser mot meg og minner meg om å tenke ekstra mange varme tanker. Og hvert år skjønner jeg brått at jeg ikke er alene. Han var ikke alene han som kjørte på taxi-rødt lys, eller hun som dumpet borti meg med slåsskjempeblikk på vei inn døra til shoppingsenteret. Eller nabokona som bjeffet på nabokaillen fordi hun var så sliten etter å ha stått i kø på postkontoret. Alt akkompagnert av lyse englestemmer med budskap om julefred. Og så snur det seg, sakte, inni meg. “Kjøpe, kjøpe, kjøpe” sier jeg med et snerr til ungene når de trekker i armene og bare må ha – midt i en folkemasse som kom brølende fra rundt hjørnene litt etter klokka tolv. Lunsjtid, og løvene skal ut for å samle mat til flokken. Og så strammer vi klørne og kaster oss uti det, knurrer oss fram, for jul skal det faen meg bli, ja, om det så er på dette viset det skal skje. Imellom løfter jeg hodet, litt forvirret, og kjefter på meg selv. Hva skjedde? Under klærne er det jo rosa og fint og alt er vel egentlig så bra som det kan være? Selv på en mandag, faktisk, en uke til jul – hvis jeg bare får tenkt meg om. Og kutter ned lista litt.